Příběh farmy

Farma s přirozeným cyklem je mým splněným snem, kterou postupně buduji od roku 2004. Vždy jsem chtěl žít v symbióze přírody a zvířat a postupně jim vytvářet volné a naprosto přirozené prostředí. Pro budování farmy jsem si vybral oblast Vysočiny, která mi připomínala mé dětství a kde mě učaroval kopcovitý terén s okolními potůčky a rybníky natolik, že jsem kámen po kameni začal opravovat rozpadlý mlýn a v kopcovitých loukách začal přemýšlet o trvale udržitelném hospodaření.

Lokalita a udržitelnost

Farma se nachází v obci Staré Bříště poblíž Humpolce, přesně uprostřed mezi Prahou a Brnem. Vzhledem k charakteru této oblasti, kde je chudá půda a těžko přístupný terén jsem začal chovat zvířata, která budou zdejší vyprahlou půdu svým spásáním postupně znovu oživovat a přirozeně rekultivovat lokální pastviny.

Vybraná plemena

Pro svoji farmu jsem si vybral sympatická, stádová, domestikovatelná zvířata, která mohou přirozeně celoročně žít venku a nepotřebují ustájení. Nejprve jsem na pastviny do svých obor umístil daňka evropského a jelena evropského. Následně jsem na své pastviny přizval ovci kamerunskou a tyrolský šedý skot.

Uzavřený přirozený cyklus

Cílem celého projektu farmy je přirozený cyklus od narození až po finální zpracování produktu v co nejpřirozenějších podmínkách, beze stresu a s láskyplným přístupem. Rozhodnutí prodeje finálního produktu nastalo v okamžiku, kdy se zvířata rozmnožila a bylo potřeba celý cyklus uzavřít vzhledem k velikosti farmy a pro její následný udržitelný chod.

Pro uzavření cyklu jsem postavil lokální jatka za použití nejnovějších technologií, která splňují nejnáročnejší hygienická opatření, kde je finální produkt soustředěn na tu nejvyšší kvalitu.

Finální produkt

Výsledkem je exkluzivní gourmet produkt nejvyšší kvality, kde nám zaleží na cílové klientele.

Aktuálně se soustředíme na prodej produktu do takových restaurací a provozů, kde klient dobře chápe náročný proces a určitou vzácnost produktu natolik, že mu dáme důvěru k jeho následnému zpracování.

Menu